Türk Matematik Derneği

1948'den beri kamu yararına çalışmaktadır

Imaginary Sergisi Van’da


 

matematiğin gözünden  IMAGINARY” uluslararası gezici  sergisi; İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana  Ankara, Bursa ve Eskişehir’de açılan toplam dokuz serginin ardından Van’da katılımcısıyla buluşuyor. 22 Ağustos-6 Ekim tarihlerinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda açılacak sergi, 2014 Alman-Türk Bilim Yılı kapsamında başlayan işbirliği ile Türk Matematik Derneği (www.tmd.org.tr) öncülüğünde  ve İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezinin (www.imbm.org.tr) bilimsel danışmanlığı ile ülkemize getirildi.

 

“matematiğin gözünden  IMAGINARY”,  21. yy etkileşimli öğrenme teknolojilerini  kullanan çoklu zekayı  ve yeni ilişkilendirme biçimlerini harekete geçiren olağanüstü bir deneyim.  Sergide dokunmatik ekranlarda deneyimlediğiniz her şeyi evinize gidince ücretsiz olarak bilgisayarlarınıza indirebiliyor, hatta açık kaynaklar sayesinde dilerseniz kendi  mini sergilerinizi okullarınızda da oluşturabiliyorsunuz.

Dünyada, 35’i aşkın ülkede, 170’den fazla ücretsiz sergi ile 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçiye ulaşan, 18’den fazla dilde içerik ve 15 GB üzerinde açık kaynak etkileşimli matematik içeren ‘IMAGINARY, açık matematik’ ağına Türkçe ulaşabilirsiniz. “IMAGINARY- açık matematik” Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından oluşturulmuş ve dünyanın her yerinden işbirlikleriyle günden güne gelişen, genişleyen etkileşimli ve dinamik bir internet platformu, www.imaginary.org/tr Boğaziçi Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri tarafından Türkçeleştirildi ve güncelleniyor.

Gezici sergiyi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Matematik Bölümü’nden rehberler eşliğinde okulunuzla birlikte gezebileceğiniz gibi, sergilere bireysel  olarak da katılabilirsiniz. Grup katılımları için randevu ayrıntılarını metnin en altında bulabilirsiniz.

Daha önceki sergilere ait çok sayıda görsel, haber bağlantısı, röportajlar ve ödüllü yarışma soruları içeren, gönüllü öğrenciler tarafından sürekli güncellenen Facebook sayfamıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.facebook.com/TRImaginary?fref=ts

Twitter sayfamıza  twitter.com/ImaginaryTR adresinden ulaşabilirsiniz

Sergi filmi bağlantısı:  https://www.youtube.com/watch?v=a0o1YsjugIQ

Üniversiteler ve Liseler için randevu ayrıntıları…

“matematiğin gözünden IMAGINARY” gezici sergisi, her gün 60’ar dakikalık 3 ila 4 oturum halinde ve randevulu gezilebilmektedir. Sabah, 10:00 – 11:00 arası 1. oturum,  11:00 -12:00 arası 2. oturum. Öğleden sonra 13:00 – 14:00 arası 3. oturum, 14:00 – 15:00 arası 4. oturum, 15.00-16.00 arası 5. oturum. Her oturumda en fazla 30 öğrenci kabul edilmektedir.

Sergiler  ücretsizdir.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi Sergi Salonu, her gün 09.30-15.30 saatlerinde açıktır.

Sergi için açılış tarihinin 10 gün öncesinden başlayarak hafta içi saat 09.30 ila 16:00 arası, telefonla (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Matematik Bölüm Sekreterliği, Arş. Gör. Ömer Küsmüş’ten 0542 217 8078  ) randevu alabilirsiniz.

Sergide neler var…

Dünyada gezen benzerleri incelenerek İstanbul’da tamamen yeniden üretilen sergide, iki büyük dokunmatik ekranda Surfer ve Cinderella yazılımlarını deneyebiliyor, kendi matematik objenizi oluşturarak aynı anda yazıcıdan çıktısını alabiliyorsunuz.

Cebirsel yüzeyleri hesaplayan ve gösteren SURFER yazılımı ile şekil ve formül arasındaki ilişki hakkında etkileşimli bir biçimde deneyim kazanabiliyor, basit denklemler yazarak estetik şekiller yaratabiliyorsunuz.

CİNDERELLA yazılımı ise simülasyon, düzensizlik, simetri gibi konuları eğlenceli yolla birleştiren etkileşimli uygulamaların bir derlemesi. Öklid- dışı geometri, fraktallar ya da simetri grupları gibi farklı biçimlerdeki geometrik inşaları kolayca yaratabilir, ayrıca kütleler, elektrik yükleri, alanlar kullanarak sanal fizik simülasyonları da yapabiliyorsunuz.

MORNAMENTS yazılımında 17 simetri grubundan birini seçerek kendi simetrik motiflerinizi oluşturup, geometrik özelliklerini keşfedip, döndürme ve merkezleriyle yansıma eksenlerinin iç yapısını inceleyebiliyorsunuz.

Yeryüzü Küresi, yeryüzünden kağıda giden çeşitli harita izdüşümlerini karşılaştıran bu modül, şeklin bozulmasının ne demek olduğunun ve mükemmel haritanın neden var olamayacağının hissini vermeye çalışır. Daniel Ramos tarafından tasarlanmış olan yazılım “Yeryüzü Gezegeninin Matematiği 2013” yarışmasında birincilik ödülü almıştır.

Sergide aynı zamanda uluslararası matematikçiler ve sanatçılar tarafından oluşturulmuş formların yüksek çözünürlüklü baskılarını ve 3 boyutlu figürlerini de izleyebilirsiniz.

Projeksiyonda sürekli dönen iki filmimiz “Dimensions” (Boyutlar)  ve “Chaos” (Kaos)  izleyenleri kısa süre içinde matematiğin büyülü dünyasının içine alıyor. Kaos filminin Türkçe altyazıları ise Uşak Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından yapıldı.

Ayrıca tahta bloklarla oynayacağınız ve en uzun izdüşümü rekoruna ulaşmaya çalışacağınız eğlenceli bir oyunumuz da var.

Daha fazla bilgi için:   narayse@gmail.com