HABERLER
DUYURULAR
MATEMATİK TERİMLERİ SÖZLÜKLERİ
Türk Bilimler Akademisi sözlüğüne erişim
http://www.tubaterim.gov.tr/
Matematik Terimleri Sözlüğünü pdf olarak indirmek için buraya tıklayın.
Güncel matematiksel terimlerin Türkçe karşılıklarını görüntülemek ya da yeni terim karşılıkları üretmek için İnteraktif Sözlüğü ziyaret edin.

YAYINLAR
MATEMATİK DÜNYASI
Türk Matematik Derneği, Matematik Dünyası adında yarı akademik yarı popüler bir dergi çıkarmaktadır. Lise ve üstü seviyeye seslenen dergi, 1991-2002 arasında yılda beş kez yayımlanmıştır; 2003′ten beri de yılda dört kez yayımlanmaktadır. 112 sayfalık dergimiz bayilerde satılmaktadır.
IMAGINARY
AÇIK MATEMATİK

Dünyada 30′u aşkın ülkede, 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği 125′ten fazla ücretsiz sergiye ulaşan IMAGINARY projesi,
matematiği toplumda yaygınlaştırmak ve popüler hale getirmek için birçok değişik etkinliği içinde toplayan uluslarası bir projedir.
“matematiğin gözünden IMAGINARY” uluslararası gezici sergisi 2015’te İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da olmak üzere beş farklı mekanda açıldı. 2015’te yapılan kurulum, kalıcı olarak sergilenmek üzere Nesin Matematik Köyü’ne taşındı. 2016 yılının ilk sergisi, 8-22 Şubat tarihleri arasında OYAK Adana Çimeto grubu ve Çukurova Üniversitesi-Matematik Bölümünün işbirliğiyle Adana, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde katılımcılarıyla buluştu. Sergiyi, 15 günde 2100’ün üzerinde kişi ziyaret etti.
“IMAGINARY açık matematik” projesi, ‘2014 Alman-Türk Bilim Yılı’ kapsamında başlayan işbirliği ile Türk Matematik Derneği öncülüğünde ve İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezinin (www.imbm.org.tr ) bilimsel danışmanlığı ile hayata geçiriliyor.
Imaginary – Açık Matematik etkinliklerine her yaş grubundan matematiğe ve bilime ilgi duyan herkes davetlidir.
Daha fazla bilgi için : http://imaginary.org/tr
IMAGINARY TÜRKİYE SERGİLERİ
belirlenecek
18 Kasım – 14 Aralık 2018
2 Ekim – 16 Kasım 2018
17 – 31 Mayıs 2018
27 Nisan- 17 Mayıs 2018
13 – 26 Nisan 2018
30 Mart-12 Nisan 2018
5 – 29 Mart 2018
12 – 23 Şubat 2018
6 – 20 Kasım 2017
22 Ağustos – 6 Ekim 2017
14 – 28 Mayıs 2017
1 Mayıs – 12 Mayıs 2017
6 – 26 Nisan 2017
2-14 Kasım 2016
8 – 22 Şubat 2016
Abdullah Gül Üniversitesi
Cumhuriyet Üniversitesi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Ordu Üniversitesi
Rize RTE Üniversitesi
Çoruh Üniversitesi
Gümüşhane Üniversitesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Bayburt Üniversitesi
Erzurum Teknik Üniversitesi
Van, Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Eskişehir Belediye Sanat Merkezi
Eskişehir Bilim ve Kültür Parkı
Bursa Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi
Çağdaş Sanatlar Merkezi
Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi
Kayseri
Sivas
Samsun
Ordu
Rize
Artvin
Gümüşhane
Trabzon
Bayburt
Erzurum
Van
Eskişehir
Eskişehir
Bursa
Ankara
Adana
29 Nisan – 4 Mayıs 2015
İş Sanat Kültür Merkezi
İstanbul
25 Mayıs – 7 Haziran 2015
Teşvikiye FMV Işık Galeri
İstanbul
14 Eylül – 27 Eylül 2015
Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi
İstanbul
5 Ekim – 20 Ekim 2015
Konak İş Sanat Galeri
İzmir
9 Kasım – 24 Kasım 2015
Sümerpark Sosyal Tesisleri
Diyarbakır
MATEMATİK YAYIN VE ATIFLARININ
DİĞER ALANLARLA KIYASLAMA TABLOLARI
Değişik bilim alanlarının çıktılarını birbirleriyle kıyaslarken salt rakamlara bakmak çoğunlukla yanıltıcı olur, ve sayıları alanlara göre normalize etmek daha sağlıklı bilgi verir. Örneğin bir bilim alanında yılda 3 tane yayın çok başarılı bulunurken, bir başkasında 8 yayın az bulunabilir. Benzer bir şekilde, bir alanda çalışan bir biliminsanının 500 atıfının olması çok az bulunurken, bir başka alanda 300 atıf olağanüstü bulunabilir. Matematiğin, diğer alanlarla hem yayın sayısı, hem de atıf sayısıyla karşılaştırmaları için (referans) aşağıdaki tabloların yararlı olacağını umuyoruz.
AVRUPA MATEMATİK DERNEĞİ'NE ÜYELİK AVANTAJLARI

Avrupa Matematik Derneği’ne (EMS) üye olmak isteyen TMD üyelerine 50 % indirim uygulanacaktır.
Üyelik avantajları arasında AMD’nin haber dergisi, EMS’nin yayınladığı kitap ve dergilerde indirim, EMS konferanslarında indirim gibi avantajlar bulunmakta.
Ayrıntılı bilgi için: EMS Üyelik Avantajları ve EMS linkleri
AVRUPA MATEMATİK BİRLİĞİ - BİLİMSEL YAYIN İLKELERİ
Avrupa Matematik Birliği etik komisyonunun hazırladığı bilimsel yayın etiği ilkelerinin derneğimiz tarafından da kabul görmesi için yönetim kurulumuz, dökümanın İngilizce orjinalini ve Türkçe çevirisinisizlere sunmaktadır.
Bu ilkeler, Dicle Üniversitesi’nde yapılacak UMS panelinde görüşülecek ve Eylül sonu yapılacak olağan Genel Kurulda gündeme alınacaktır. İlgi ve bilgilerinize saygılarımızla duyurulur.
İNGİLİZCE MATEMATİK MAKALESİ YAZIMI
İngilizce Matematik Makalesi yazarken dikkat edilmesi gereken noktalara aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.
MATEMATİK DERGİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
Son yıllarda, ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde biliminsanlarını değerlendirmek için performansları sayıya dökme geleneği hızla yayılmakta, ve bundan dolayı yayınların kalitelerini ölçmek için parametrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok bilim alanında dergi kalitesini ölçmek için kullanılan Etki Değeri (Impact Factor) üzerine birçok biliminsanı ve matematikçiler, bazı dergilerin etki değerlerini manipulasyonla arttırmaları üzerine Etki Değeri’nin özellikle matematik gibi alanlarda sayısal olarak düşük olmasından dolayı (Etki Değeri 0.8 olan dergilerin TÜBİTAK A sınıfı olması gibi) çok iyi bir parametre olamayacağını belirtmektedirler.
Sadece etki değerine değil, dergilerin bastıkları yayınları ve alan içindeki saygınlığını da gözönüne alarak, Avustralya’nın önde gelen biliminsanları tarafından hazırlanan bu listenin Soyut ve Uygulamalı Matematik sınıflandırmalarını paylaşıyoruz.